Sladká mochyně v kuchyni

Mnozí z nás tuto rostlinku zná spíše coby součást suchých vazeb, kde spolu se svým olistěním nadělají velkou spoustu parádu. Někteří dokonce netuší, že se její plody dají jíst. Přestože se řadí mezi zeleninu, chutí připomínají spíše ovoce – jsou totiž příjemně sladké. Hodí se do salátů, na zavařování či kandování, skvělé jsou v kombinaci s čokoládou.

physalis-3559180_960_720

Mochyně peruánská je jednoletá rostlina pocházející z oblastí tropické Jižní Ameriky (jak již její název mnohým napověděl). Čeledí zapadá do lilkovitých, plody mají žlutou barvu, kalich papírově šedou a snadno si ji můžeme zaměnit za mochyni jedlou, která je běžně rostoucí u nás. Přestože pochází z tropických oblastí, poradí si s mrazy. Plody jsou plné vitamínu C, ale pozor, pokud nejsou dostatečně zralé, jsou stejně jako celý zbytek rostliny jedovaté.

Sladkou pochoutkou může být mochyně v čokoládě. Rozpustíme hořkou čokoládu, přidáme mléko, máslo a cukr a hmotu spojíme. Lístky kolem zralého plodu obrátíme směrem ke stopce a opakovaně namáčíme, dokud nám vrstva čokolády nebude připadat dostatečná. Po zaschnutí můžeme podávat jako originální dezert či ozdobu na dortech a jiných sladkých pochutinách.

Z mnoha salátů jmenujme například tento: oloupané a nakrájené kiwi smícháme s oloupaným a vypeckovaným liči, plátky physalis, banánu, pomeranče a grepu, dále přidáme vyloupaná semínka granátového jablka. Vše smícháme a zalijeme dresinkem z medu a limetkové šťávy.

physalis-4451017_960_720

Originální snídaně v podobě lívanců také nebude žádný problém. Rozmícháme vejce v mléce a vlijeme do směsi mouky, prášku do pečiva, soli a cukru. Usmažíme jednotlivé lívance a přelijeme přelivem, který si připravíme právě z physalis, které nakrájíme na kolečka a v hrnci s cukrem, vanilkovým extraktem a vaječným koňakem prohřejeme.

Připravit můžete také sladký hlavní chod v podobě malých ovocných knedlíčků. Máslo se vyšlehá s olejem, vanilkovým extraktem a solí do hladka, poté se přidá vejce a nakonec tvaroh. Rozšleháme a vmícháme mouku, necháme v lednici uležet. Na vále poprášeném hladkou moukou vyválíme válečky a zabalíme do něj bobulku physalis. Uvaříme ve vodě, vyndáme a podáváme s posypem (rozpustíme máslo, přidáme strouhanku a vanilkový cukr). Při podávání můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.